Au creat un nou supliment care nu afecteaza in niciun fel apetitul sanatos si care, aparent, poate stopa poftele pentru mancarurile bogate in calorii.Mai putine pofte
Obezitatea este o boala care afecteaza din ce in ce mai multe persoane la nivel global, iar unii cercetatori au dezvoltat cateva metode destul de unice pentru a o combate prin intermediul tehnologiei. In coltul opus, oamenii tind sa isi puna speranta in medicina interna, prin intermediul careia nutritionistii incearca sa gaseasca substante ce ajuta oamenii sa manance mai putin.

Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit un supliment alimentar care opreste in mod selectiv poftele, eliminand dorinta de mancaruri grase sau bogate in calorii, dar care pastreaza regimul apetitului sanatos. Suplimentul este esterul propionat de inulina, dezvoltat de cercetatorii de la Imperial College London. Printr-un test cu 20 de voluntari, oamenii de stiinta au descoperit ca suplimentul ajuta la scaderea poftelor pentru junk food si ca favorizeaza consumul unor portii mai mici de mancare.

Testul a implicat voluntari care fie beau un milkshake cu 10 grame de ester propionat de inulina, fie consumau inulina propriu-zisa, acesta fiind grupul de control. Apoi, participantii erau scanati cu ajutorul Aparatului cu Rezonanta Magnetica (RMN) si li se aratau diferite imagini cu alimente bogate sau slabe in calorii. Scanarile au aratat ca cei care administrasera suplimentul prezentau o activitate mai scazuta in regiunea din creier asociata recompenselor – dar numai cand priveau imaginile cu alimente bogate in calorii. Mai mult, au descoperit ca fotografiile nu mai pareau la fel de atragatoare. Voluntarilor le-au fost oferite boluri cu paste si sos de tomate, fiind anuntati ca pot manca oricat de mult doresc. Grupul care a administrat suplimente a mancat cu 10% mai putin decat cel de control.

Pacalirea creierului
Suplimentul se bazeaza pe molecula de propionat produsa de bacteriile intestinale, care incep sa transmita semnale creierului in momentul in care persoana a mancat destul. Prin descoperirile anterioare s-a aflat ca fibra inulina poate mari productia de propionat din intestine. Astfel, modificand inulina pentru a contine propionat, bacteriile din intestine au fost programate sa genereze de pana la 2.5 ori mai mult propionat. Moleculele actioneaza scazand activitatea din acele zonele cerebrale asociate recompensei induse de mancare.

Studiul a fost publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica.