Cu doar 6 ani in urma, mai mult de 40% din energia electrica generata pe teritoriul Marii Britanii provenea din arderea carbunelui. Astazi, acesta valoare a fost redusa la doar 7%. Insa, daca 2016 a insemnat o scadere drastica in utilizarea carbunelui si inlocuirea acestuia cu gazele naturale, atunci 2017 a fost, in mod cert, anul in care energia eoliana a explodat.
Vantul a asigurat 15% din totalul de energie al Marii Britanii in anul precedent (Irlanda de Nord imparte un sistem de electricitate cu Republica si isi calculeaza diferit valorile), cu 10% mai mult fata de 2016.

Aceasta crestere, fiind rezultatul dezvoltarii unui numar din ce in ce mai mare de ferme eoliene si a faptului ca 2017 a fost un an cu foarte mult vant, a ajutat la reducerea frecventei de utilizare a carbunelui si la stoparea cresterii generatiei de gaze naturale.

In Octombrie 2017, combinatia de energii eoliana – solara – hidro a generat o patrime din totalul de energie electrica a Marii Britanii pe durata intregii luni, un nou record ajutat si de uraganele Ophelia si furtuna Brian.

Plecand de la acea luna record, au inceput sa apara din ce in ce mai multe ferme eoliene in largul marii. Dudgeon a inceput sa genereze de pe coasta Norfolk, precum si Rampion, care poate fi vazuta din centrul orasului Brighton.

Per total, productivitatea eoliana a Marii Britanii a crescut cu 14 terawatt-ora intre 2016 si 2017 – destul pentru a furniza energie in 4.5 milioane de case.

Pentru a forma perceptia la scara, aceasta crestere, de una singura, este mai mare decat productivitatea anuala asteptata de la unul dintre cei doi reactori nucleari aflati in curs de constructie la Hinkley Point C.

Nu numai ca electricitatea eoliana din largul marii demonstreaza o crestere rapida, dar devine si mai ieftina. La ultima runda de licitatii guvernamentale pentru electricitate cu amprenta scazuta de carbon efectuate anul trecut, doua dintre ofertele castigatoare a dezvoltatorilor de ferme eoliene in largul marii au raportat un „pret greu de batut” de ₤57.50 pe megawatt ora (MWh).

ferme eoliene Brighton
ferme eoliene Brighton

Este un pret cu mult mai mic decat cel al contractului echivalent pentru Hikley Point de ₤92.50/ MWh (pret din 2012).

Cu toate ca procesele de constructie pentru aceste ferme eoliene nu se vor initia decat peste 5 ani, ele vor pune o presiune competitiva asupra altor forme de electricitate cu amprenta scazuta de carbon.

Daca va exista o renastere nucleara sau combustibilii fosili cu captura si stocare de carbon vor deveni realitate, aceste industrii vor fi nevoite sa se adapteze noii realitati economice de energie regenerativa.

Marea Britanie utilizeaza mai putina electricitate

Cerinta generala pentru electricitate a continuat aceasta tendinta descendenta de-a lungul a 12 ani. Din ce in ce mai multa electricitate inglobata in produse si servicii folosite in Marea Britanie este mai degraba importata decat produsa pe teritoriul tarii, iar masurile de eficienta energetica denota ca statul poate obtine mai multe cu mai putine resurse.

Asta inseamna ca, in 2017, Marea Britanie a utilizat aproape la fel de multa electricitate precum in anul 1987 – in ciuda cresterii semnificative a populatiei.

La un anumit punct, aceasta tendinta se va inversa, deoarece vehiculele electrice si pompele de caldura vor deveni din ce in ce mai comune, iar electricitatea va inlocui combustibilii lichizi pentru transport si, respectiv, gazele naturale pentru incalzire.

O mare problema ar fi modul de acomodare la variatiile sezoniere si zilnice din ce in ce mai mari ale sistemului de electricitate, fara a mai recurge la beneficiile combustibililor fosili, a caror inmagazinare este destul de ieftina pana la momentul in care devin necesari.

Electricitatea generata acum in Marea Britanie este mai curata ca niciodata. Carbunele si gazele naturale, impreuna, produc mai putin de jumatate din totalul generat.

Electricitatea din Marea Britanie nu s-a mai bazat deloc pe carbune pentru 613 ore anul trecut si pentru aproximativ 200 de ore in 2016.

Aceasta situatie ar fi inimaginabila pentru multe tari, inclusiv Germania, India, China si Statele Unite, care se bazeaza preponderent de-a lungul anului pe generarea de energie prin carbune.

Insa, nivelul scazut de extragere a carbunelui din 2017 mascheaza persistenta importantei sale in asigurarea capacitatii in orele de cerere maxima. In decursul primelor 10% ore de cerere electrica maxima, carbunele a asigurat o sesime din electricitatea tarii.

In momentele critice, oamenii se bazeaza pe carbune mai mult decat pe energia nucleara si substantial mai mult decat pe formele obtinute prin combinarea energiilor hidro+eoliana+solara. Stocarea aditionala a energiei eoliene si solare ar putea ajuta la respectarea mai stricta a cererilor maxime.

parcari cu alimentatoare electrice
parcari cu alimentatoare electrice

Privind catre 2018, am fi surprinsi daca sistemul de generare a energiei eoliene ar scadea de la nivelurile curente. Anul trecut nici macar nu poate fi comparat cu media de lunga durata in ceea ce priveste puterea vanturilor, iar posibilitatile capacitive incep sa capete o tendinta de dezvoltare.

In mod echitabil, ar fi surprinzator sa observam o scadere semnificativa fata de anul precedent in productia combinata de hidroenergie si energie solara.

Deci, este inevitabil ca o alta importanta piatra de temelie sa fie atinsa anul acesta. La un moment dat, pentru cateva ore, hidroenergia, energiile solara si eoliana, pentru prima data, vor asigura mai mult de jumatate din capacitatea Marii Britanii de a genera electricitate.

Astfel se demonstreaza cat de mult se poate schimba in decursul unui deceniu un sistem energetic major.