Dupa o zi stresanta si agitata de munca probabil iti doresti sa te relaxezi in micul tau coltisor de rai, citind cartea preferata sau privind un nou episod din serialul acela fain aparut de curand. Insa care este coltisorul potrivit?
Desigur acela in care nimeni nu iti poate invada spatiul intr-un fel sau altul, si anume fotoliul tau, fie el unul simplu sau cu recliner.
Intodeauna fotoliile au fost asociate cu un confort sporit, astfel ca locul in care acesta este amplasat este si locul din cauza caruia membrii familiei pot deveni rivali.
Care este psihologia din spatele locului tau preferat, fie el un scaun, un fotoliu sau coltul unei canapele?
Factori psihologici care stau la baza alegerii fotoliului ca loc preferat
In esenta, vorbim despre acelasi concept de teritorialitate care sta la baza unui fenomen binecunoscut: pastrarea aceluiasi loc intr-un mediu caracterizat printr-o densitate sociala mare (numarul de persoane raportat la spatiu).
Teritorialitatea nu inseamna doar controlul asupra spatiului personal, exprimat uneori intr-o maniera agresiva, ci si posibilitatea de a dezvolta o relatie personala cu spatiul cel mai apropiat, ceea ce creste senzatia de securitate si incurajeaza exprimarea identitatii.
Teritorialitatea este un mecanism de organizare a spatiului si una dintre caracteristicile indiscutabile ale umanitatii. „De cele mai multe ori, majoritatea oamenilor pretind un spatiu, iar ceilalti accepta tacit acest lucru”, spune Robert Gifford, profesor de psihologie la Universitatea din Victoria, Canada.
Atunci cand elevii sau studentii isi aleg mereu acelasi loc in sala de clasa, ei se asigura astfel ca pot controla mai bine relatiile cu colegii intr-un mediu pe care il impart, iar lucrul acesta ii face sa se simta mai putin vulnerabili.
Chiar si atunci cand alegi mereu acelasi loc in care sa stai in propria casa vorbim partial tot despre teritorialitate si despre felul in care controlezi relatiile cu ceilalti locatari sau cu oaspetii, din spatiul in care te simti cel mai confortabil.
Dar mai exista un factor psihologic implicat in preferinta pentru un anumit fotoliu: dimensiunea acestuia. Comparativ cu canapeaua, este mult mai mic. In el are loc o singura persoana – tu.
Te poti aseza in fotoliu asa cum doresti, fara sa te preocupe confortul altora. Poti sta cu picioarele sub tine sau pe bratul fotoliului, te poti acoperi cu o patura calduroasa sau, daca vrei neaparat, poti sta si cu capul in jos daca te-ai plictisit de perspectiva obisnuita.
In plus, fotoliul ofera mai multa intimitate si, fara sa suferi de claustrofilie (atractia irezistibila catre incaperi inchise), te poti simti mai bine, mai confortabil, mai in siguranta, intr-un spatiu care nu poate adaposti decat o singura persoana.
Unii psihologi cred ca oamenii sunt atrasi de fotolii, fiind mai tentati sa dezvolte o atitudine posesiva asupra unui astfel de mobilier in care pot sta ghemuiti intr-o pozitie confortabila, din cauza unei conexiuni biologice subliminale cu pantecul matern.
Alti oameni ar putea explica intr-un mod diferit relatia pe care o au cu fotoliul preferat. Acestia sunt de parere ca relaxarea intr-un fotoliu este mai rafinata decat odihna intr-o canapea.
Finalmente intelegem perfect acest comportament uman. Totul pare mai teatral si pretios cand savurezi un pahar de vin, citind romanul preferat din fotoliul tau, decat daca ai face-o dintr-o canapea usor incomoda intrucat alegerea ei a fost facuta in functie de nevoile intregii familii.
In concluzie, nu te speria daca in momentul in care o alta persoana iti fura pentru scurt timp locul preferat din casa. Totul vine din interior, un instinct ghidat usor de gelozie este doar un mecanism psihologic complex, in urma dezvoltarii relatiei personale cu acel spatiu.
Am avut privilegiul sa citesc acest articol si sunt impresionat de profunzimea subiectului abordat. Autorul a reusit sa aduca in prim-plan aspectele cheie ale problemei si sa ofere solutii viabile. Recomand tuturor sa citeasca acest articol.
Felicitari autorului pentru acest articol minunat! Am invatat multe lucruri noi si am acum o perspectiva mai clara asupra problemei discutate. Sper ca acest articol sa atraga atentia publicului larg si sa duca la actiuni concrete.
Sunt uimit de informatiile prezentate in acest articol. Nu aveam habar ca aceasta problema era atat de raspandita si afecteaza atat de multe persoane. Este nevoie urgenta de masuri concrete pentru a rezolva aceasta situatie.
Articolul este foarte interesant si bine documentat. Sunt de acord cu autorul ca problema discutata este una importanta si trebuie abordata in mod serios. Imi place faptul ca articolul ofera solutii concrete si sugestii practice pentru a rezolva aceasta problema.