Sanatatea si dezvoltarea noastra generala sunt puternic afectate de odihna zilnica, asa ca expertii recomanda sa urmam anumite recomandari cand vine vorba despre durata somnului.Fundatia Nationala pentru studiul Somnului recomanda ca orele in care dormim sa fie potrivite varstei si numarul de ore pe care ar trebui sa le petrecem dormind determina daca vom avea energie pe durata intregii zile, daca sanatatea va fi in stare optima si daca mintea va lucra in parametri maximi.

Problemele legate de somn se pot datora mai multor factori, cei mai importanti fiind stresul si tehnologia moderna.

Stresul stimuleaza productia de cortizon, hormonul stresului. Cand ajunge la un nivel prea mare, acest hormon perturba somnul, cauzeaza diferite boli si disconfort. Pe de alta parte, lumina emisa de dispozitivele tehnologice impiedica abilitatea creierului de a emana melatonina, din moment ce corpul produce acest hormon cand este intuneric.

Dificultatea de a adormi conduce la oboseala fizica, ingreuneaza gandirea lucida, luarea deciziilor, concentrarea si poate cauza pierderea apetitului. S-a descoperit ca problemele legate de somn sunt asociate direct mai multor tulburari de sanatate.

Un somn mai scurt de 5 ore afecteaza sanatatea inimii, in timp ce un somn mai scurt de 7 ore poate duce la ingrasare, diabet si obezitate. Intotdeauna sa va asigurati ca dormiti destule ore pentru a preveni aceste tulburari de sanatate.

Noile instructiuni pentru orele de somn
Charles Czeisler, profesor la Universitatea Harvard, impreuna cu o echipa de experti, a condus un program de cercetare, inclusiv multiple studii intre anii 2004 si 2014, pentru a descoperi care sunt orele necesare de somn si efectele somnului asupra sanatatii.

Conform diferitelor stadii de evolutie, au ajuns la urmatoarele concluzii:
• Nou-nascuti (0 pana la 3 luni): 14 pana la 17 ore.
• Bebelusi (4 pana la 11 luni): 12 pana la 15 ore.
• Copii (1-2 ani): 11 pana la 14 ore.
• Prescolari (3-5 ani): 10 pana la 13 ore.
• Varsta de scoala (6-13 ani): 9 pana la 11 ore.
• Adolescenti (14 pana la 17 ani): 8 pana la 10 ore.
• Tineri (18-25 de ani): 7 pana la 9 ore.
• Adulti (26-64 de ani): 7 pana la 9 ore.
• Seniori (peste 65 de ani): 7 pana la 8 ore.

Insa, tineti minte ca fiecare individ are nevoie de ore diferite pentru a se odihni, deci aceste marje sunt aproximative. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca lipsa somnului poate pune sanatatea oamenilor in pericol. Impartiti aceste informatii cu familia si prietenii!

3 thoughts on “Intre ce intervale este recomandat sa dormim

  1. Articolul este bine structurat si usor de urmarit, chiar si pentru cei care nu au cunostinte tehnice avansate. Recomand cu incredere acest site tuturor celor interesati de domeniul tehnologic.

  2. Interesanta analiza facuta asupra caracteristicilor tehnice ale produselor prezentate. Apreciez efortul depus pentru a oferi cititorilor informatii relevante si precise. Felicitari autorului!

  3. Excelent articol! Am apreciat foarte mult detaliile despre produsele prezentate si modul in care au fost comparate intre ele. Mi-a fost de mare ajutor sa iau o decizie informata inainte de achizitionarea unui produs similar.

Comments are closed.