BPV sunt celule de combustibil care folosesc puterea fotosintezei in organismele microscopice pentru a crea electricitate. Un nou concept care foloseste alge modificate genetic este mult mai puternic decat testele precedente si permite chiar si stocarea de energie.

Combustibil din alge

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat un nou tip de celula de combustibil alimentata prin alge, aceasta fiind de cinci ori mai eficienta decat modele existente, care folosesc plante si alge microscopice.

Nu numai ca noul proiect este mult mai productiv, dar este mai eficient din punct de vedere al costurilor si mai practic de folosit decat modelele anterioare.

Aceste celule de combustibil alimentate prin alge, descrise in jurnalul Nature Energy, formeaza un tip de dispozitiv biofotovoltaic (BFV), astfel devenind celule solare bio.

BPV colecteaza energia solara si o transforma in curent electric prin capacitatile fotosintetice ale unor microorganisme precum algele. Aceasta este o sursa alternativa de energie, fiind atat prietenoasa cu mediul, cat si eficienta din punct de vedere al costurilor.

Versiunea echipei de la Cambridge a utilizat alge modificate genetic, unele care actioneaza mult mai eficient decat in mod normal, minimizand cantitatea de energie disipata fara rost in timpul fotosintezei.

Energie Verde

„Rata de incarcare si puterea debitata demonstreaza de multe ori cerinte diferite,” explica Kadi Liis Saar de la Departamentul de Chimie din cadrul Universitatii Cambridge, intr-un comunicat de presa.

„Spre exemplu, unitatea de incarcare trebuie sa fie expusa la lumina solara pentru a permite incarcarea eficienta, in timp ce partea aportului de energie nu necesita expunere la lumina, dar ar trebui sa converteasca eficient electronii in curent, avand doar pierderi minime.”

Acest concept imbunatateste performantele si permite stocarea, astfel incat energia creata in timpul zilei ar putea fi salvata si folosita pe timpul noptii sau in zilele innorate.

Celulele care nu prezinta o astfel de capacitate de stocare nu ar fi la fel de practice pentru utilizarea comerciala, la scara larga.

In prezent, celulele solare bio nu sunt destul de puternice pentru o practicare adecvata; cu toate ca densitatea lor energetica de 0.5 Watt pe fiecare metru patrat este de cinci ori mai mare decat in cazul altor celule din alge, este numai o zecime din ceea ce se gaseste in celulele de combustibil solare conventionale.

Prin urmare, este posibil ca aceste celule alimentate prin intermediul algelor sa nu poata sustine electric sisteme mari foarte curand.

Insa, autorii puncteaza faptul ca ar fi foarte potrivite pentru aplicatiile la scara mica in locuri insorite, dar subdezvoltate precum Africa, dar si pentru a contribui la puterea de stocare in cadrul miscarii actuale de a inlocui combustibilii fosili cu energie regenerabila.

4 thoughts on “Algele modificate genetic ar putea fi cheia pentru celulele solare bio de maine

  1. Acest articol mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului discutat. Autorul a prezentat informatii interesante si utile, iar stilul de scriere m-a tinut captiv de la inceput pana la sfarsit. Recomand cu incredere acest articol tuturor celor interesati de acest subiect.

  2. Excelenta analiza prezentata in acest articol! Autorul a reusit sa aduca in prim-plan toate aspectele importante ale subiectului, oferind argumente solide si referinte relevante. M-a impresionat profunzimea cercetarii si abordarea echilibrata.

  3. Un articol bine documentat si argumentat. Autorul a abordat subiectul intr-un mod obiectiv si a oferit exemple concrete pentru a sustine punctele de vedere exprimate. M-a captivat lectura si mi-a deschis perspectiva asupra acestui subiect.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul discutat si am apreciat modul in care autorul a prezentat informatiile. Recomand cu caldura acest articol!

Comments are closed.