In lumea in care traim azi suntem bombardati constant cu imagini si reclame pentru o multime de produse delicioase, tentante si nesanatoase. Societatea noastra pare mai mult axata pe profit, chiar si cu costul de a avea o populatie letargica, supraponderala, care sufera de deficiente nutritionale.
Multi dintre noi lucreaza foarte mult si nu se mai gandesc sa gateasca ceva sanatos cand ajung acasa. Vrem ceva rapid, usor si relativ accesibil, care de multe ori inseamna produse preambalate si fast food.
Mentinerea unui plan alimentar sanatos ar putea sa para aproape imposibil cand intri intr-un magazin plin de alimente mai mult toxice, pline de chimicale si slabe in nutrienti decat sanatoase, nutritive si hranitoare.
Insa, chiar daca unele alimente consumate cu moderatie nu vor dauna foarte mult sanatatii, regularitatea poate cauza boli serioase, poate chiar fatale. Pentru o sanatate optima, ar trebui sa eviti urmatoarele alimente cu orice pret sau macar sa le mananci foarte rar.
Iata cele 10 alimente care dauneaza creierului:
1. Tonul
In cadrul unui studiu efectuat la inceputul anului, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au raportat ca din 1998 pana in 2008, nivelul de mercur din tonul galben a crescut anual cu aproape 4 procente. Expunerea regulata la mercur poate cauza leziuni serioase, uneori ireversibile, sistemului nervos si creierului.
Oceanele noastre au devenit contaminate cu amestecuri periculoase de poluanti pentru mediu, pe care, inevitabil, viata marina ii va absorbi.
Acum, cand ajungem sa consumam fructe de mare si peste, o mare parte din ele vor contine mai multe tipuri de metale grele toxice, pe care corpurile noastre pur si simplu nu le pot digera sau absorbi in totalitate.
O analiza efectuata de catre expertii in medicina de la revista Raportul Consumatorului a descoperit ca o femeie de 63 kg ar depasi limita sigura de expunere la mercur daca ar consuma doar 130 gr de ton pe saptamana.
Un copil de 22 kg care mananca mai mult de o treime dintr-o conserva de ton pe saptamana sau echivalentul acestei cantitati intr-un singur sandwich cu ton ar putea suferi leziuni cerebrale permanente din cauza expunerii la mercur.
Daca alegi sa consumi ton, cauta-l pe cel conservat in apa in locul celui in ulei, pentru ca acesta va contine mai putin mercur. Si mai bine ar fi sa nu consumi deloc peste marin, ci sa alegi creveti, scoici, sardine sau somon salbatic de Alaska, toate avand un nivel mai scazut de mercur.
2. Uleiurile partial hidrogenate
Daca vezi ulei hidrogenat pe eticheta, te rog sa-ti faci o favoare si sa pui produsul inapoi pe raft. Uleiurile hidrogenate nu au ce cauta intr-un corp uman, iar unele studii au descoperit ca aceste uleiuri pot cicatriza peretii interni ai arterelor din cauza nichelului folosit de obicei in cadrul procesului de hidrogenare.
Chiar asa este; uleiurile partial hidrogenate contin un tip de catalizator pentru a incalzi uleiul mai repede, iar nichelul, platina sau chiar aluminiul vor fi folosite in acest proces.
Metalele grele, precum cele mentionate, au fost asociate bolii Alzheimer si altor probleme mentale, deci orice aliment care contine uleiuri partial hidrogenate ar trebui evitat cu orice pret.
Uleiul hidrogenat se afla la o molecula distanta de plastic, deci gandeste-te la efectele secundare pe care le-ai putea resimti in urma consumului acestei nascociri toxice a omului.
3. Zahar
Bineinteles, zaharul natural din fructe si cereale este in regula pentru consum, dar cand este extras si adaugat inapoi in produsele procesate, devine o problema.
Spre exemplu, zaharul rafinat nu prezinta niciun beneficiu nutritional, deci, la sfarsitul zilei, sunt doar calorii goale. Prin intermediul mai multor cercetari, zaharul rafinat a fost asociat cresterii nivelului de anxietate, depresiei, dependentei si scaderii capacitatii de invatare sau memorare.
4. Fructoza
Fructoza naturala din fructe nu va dauna sanatatii; devine o problema numai atunci cand mananci fructoza nenaturala din alimente impachetate sau din conserve.
Consumul excesiv de fructoza procesata poate conduce la rezistenta la insulina, obezitate, diabet, ingrasarea ficatului, presiune arteriala marita si multe altele.
Sa nu mai mentionez ca fructoza poate cauza stagnarea activitatii neurale pentru aproape 20 de minute, conform unui studiu din 2011 asupra impactului pe care glucoza si fructoza il pot avea asupra creierului.
5. Grasimi saturate
Majoritatea oamenilor stiu ca o dieta care contine foarte multe grasimi saturate poate duce la blocarea arterelor si contribuie la dezvoltarea unor boli cardiace sau atac cerebral, dar stiai ca o dieta cu un nivel ridicat de grasimi saturate poate deteriora si functiile cognitive?
Un studiu publicat in jurnalul Neuropsihofarmacologia a aratat ca un consum excesiv de grasimi saturate poate conduce la reducerea functiilor cognitive si la scaderea nivelului de dopamina din cadrul sistemului recompensator al creierului, marind dependenta si obsesia de mancaruri nesanatoase.
Conform lui Stephanie Fulton, profesoara in cadrul Departamentului de Nutritie de la Universitatea din Montreal, „Cercetarile noastre arata ca, pe langa ingrasare si obezitate, produsele cu un continut bogat in grasimi pot afecta foarte mult activitatea sistemului de circuite din creier, care influenteaza direct schimbarile de stare, dependenta de droguri si mancatul excesiv – diferite stari si patologii care distrug motivatia si fericirea.”
6. Mancarurile procesate
Alimentele procesate contin de obicei o lista intreaga de chimicale, unele dintre ele fiind asociate tulburarilor mentale sau comportamentale.
Pe langa pericolele induse de ingrediente, un studiu publicat in 2012 in cadrul Jurnalului de Investigatii Clinice a demonstrat ca o dieta formata din alimente procesate, bogate in grasimi, poate cauza leziuni hipotalamusului, acea parte a creierului care coordoneaza senzatiile de foame si sete.
7. Fast food
Din ce in ce mai multe studii au fost publicate in privinta efectelor nocive pe care produselor fast food le au asupra corpului si nu ar trebui sa ne surprinda motivele pentru care mancarea fast food cauzeaza atat de multe probleme. Aceste mancaruri sunt aproape chele de nutrienti, iar starea lor naturala a fost schimbata drastic.
O cale mai buna de a le descrie ar fi substante asemanatoare mancarii, pentru ca aceste inventii culinare nu au nimic de-a face cu mancarea adevarata.
Produsele fast food duc lipsa de nutrienti si minerale, inclusiv fier; deficienta de fier ar putea cauza scaderea capacitatii de invatare in cazul studentilor care consuma in mod regulat aceste produse.
8. Popcornul facut la cuptorul cu microunde
Un alt produs extrem de procesat, acesta poate cauza si mai multe probleme din cauza proceselor prin care este facut.
Nu numai ca porumbul va contine chimicale si aditivi toxici, dar pregatirea la microunde va elimina orice urma de nutrienti, va mari nivelul de leucocite din corp si va crea carcinogeni.
Pe langa asta, emisiile radioactive generate de cuptorul cu microunde pot conduce la dezvoltarea mai multor forme de probleme mentale.
9. Fursecuri si chipsuri
Fiind o alta forma de alimente procesate, rafinate, fursecurile si chipsurile nu aduc aproape niciun beneficiu nutritional, doar adauga calorii nenecesare.
Daca vrei o gustare, alege un fruct proaspat sau legume pentru a evita toate chimicalele si zaharul excesiv din aceste produse care creeaza dependenta.
10. Sirop de porumb
Conform unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina, consumul bauturilor sau mancarurilor care contin un nivel ridicat de sirop de porumb poate afecta acea parte a creierului care dicteaza momentul de saturatie, lucru ce va duce la adunarea caloriilor nedorite.
Mai mult, s-a dovedit ca fructoza prelucrata (nu cea din fructe) poate da o dependenta la fel de severa precum drogurile, ceea ce inseamna ca toti distribuitorii stiu asta si o folosesc pentru a profita de noi.
Pentru a avea o sanatate mentala optima, incearca sa eviti aceste alimente sau sa le limitezi drastic in dieta.
Sunt impresionat de profunzimea analizei facute in acest articol. Autorul a abordat subiectul din mai multe perspective si a oferit o imagine completa asupra situatiei. Recomand cu caldura acest material tuturor celor interesati.
Acest articol mi-a deschis ochii asupra unei probleme despre care nu stiam prea multe. Am apreciat faptul ca autorul a reusit sa explice pe intelesul tuturor conceptele complexe abordate in acest text.
Am fost placut surprins de informatiile prezentate in acest articol. Autorul a adus argumente solide si relevante, sustinute de dovezi concrete. Este un material bine documentat si util pentru cei interesati de subiect.
Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva clara asupra subiectului abordat. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat informatiile si a argumentat punctele sale de vedere.